Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ - εφημερίδα Νέας Υόρκης

EΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Σελίδα. 6 Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Έπαινος για την Γιώτα Στρατή σε διεθνή διαγωνισμό

Του Σταύρου Μαρμαρινού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

Η Ελληνοαμερικανίδα λογοτέχνις Γιώτα Στρατή, πήρε έπαινο σε διεθνή διαγωνισμό, με θέμα «Ο Ελληνισμός και ο Μέγας Αλέξανδρος», που προκήρυξαν η Ελληνική Πολιτιστική οργάνωση «Νόστος» και η Ενωση Λογοτεχνών Αργεντινής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και της ελληνικής πρεσβείας στην Αργεντινή.

Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν λογοτέχνες με περισσότερα από 200 έργα τους, διηγήματα και ποιήματα στην ελληνική και ισπανική γλώσσα, από Ελλάδα, Αργεντινή, Κύπρο, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αμερική, Ισπανία, Κολομβία, Χιλή, Ουρουγουάη και Μεξικό.

Η Γιώτα Στρατή, που κατάγεται από το Αίγιο, ζει με την οικογένειά της στη Νέα Υόρκη από το 1970. Από το 1969 είναι εγκεκριμένη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας από το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος.

Έχει διδάξει στην Ελλάδα και ασχολείται με την Λογοτεχνία από μικρή. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αθήνα, της ΠΕΛ, ΔΕΛ, ΔΕΛΚ, των Πέντε Ηπείρων κ.ά., καθώς και των Shelley Society, National League of American PEN Women and Poetry Forum of NY.

Η κ. Στρατή έχει βραβευτεί σε διάφορα είδη του λόγου.
Δύο φορές βραβεύτηκε από την τέως Πρόεδρο του Κουίνς Κλερ Σούλμαν, ενώ πριν καιρό βραβεύτηκε κι από το «Αριστοτέλειο Ιδρυμα» της Κύπρου για «Πολύτιμη Λογοτεχνική Δραστηριότητα».

Είναι συνιδρύτρια της Διεθνούς Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων,με ανά διετία δραστηριότητα, έχει παρουσιάσει βραβευμένους θεατρικούς συγγραφείς, έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια λογοτεχνίας στη Νέα Υόρκη και σε συνέδρια στην Αθήνα κι έχει παρουσιάσει πολλά θεατρικά στην ομογένεια, καθώς και σκηνικές αναγνώσεις.

Κατά καιρούς, η κ. Στρατή έχει δώσει διαλέξεις στο «Πόετρυ Φόρουμ» για Ελληνική Λογοτεχνία και ως «ποιήτρια του μήνα» διαβάζει βραβευμένη και ανέκδοτη ποίησή της.

Έχει επίσης παρουσιάσει δικές της φωτογραφίες με δίγλωσση ποίηση, καλεσμένη σε ημερήσια σχολεία του Κουίνς, της Νέας Υόρκης κι έχει βραβευτεί από τη Φωτογραφική Λέσχη, στο Φλάσινγκ.

Έχει εκδώσει περίπου 25 θεατρικά και εννέα ποιητικές συλλογές, καθώς και διηγήματα, συμπεριλαμβανομένων θεατρικών έργων και ποίησης για παιδιά.
(Βιογραφικό και φωτογραφία της Γιώτας Στρατή από τα αρχεία του Εθνικού Κήρυκα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: